LAKOSSÁGI HASZNÁLT SÜTŐOLAJ-BEGYŰJTÉS (ingyenes)

Lakossági Tájékoztató!

A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése településünkön is megoldásra kerül.

A közelmúltban az Önkormányzat szerződést kötött a 100 %-ban hazai tulajdonú Biotrans Kft.-vel.

A cég 2020. óta egy új, ingyenes környezetvédelmi rendszert épít ki, mely során lehetőséget biztosít arra, hogy Göncruszkán, a lakosság elérhető közelségben adhassa le a használt sütőolajat.

Az összegyűjtött anyag tisztításra és feldolgozásra kerül, majd bioetanol készül belőle.

A rendszer „cseppmentes”, mert az anyagot zárt csomagolásban (PET-palackban vagy

befőttesüvegben) teheti a gyűjtőedénybe, így nem szennyezi be a gyűjtő környezetét.

A használt sütőolaj káros hatásait mindenképpen fontos megemlíteni, mert a gyűjtés nyomán csökkenhet a csatornahálózat szennyeződése és dugulása, illetve a szennyvíztisztító üzemeltetésére költött összeg.

A kommunális hulladékba keverve az olaj és zsír jelentősen megnehezíti a hulladék kezelését és növeli a lebomlási idejét.

A talajba kerülve károsítja a talajflórát, takarmányba keverve is káros, mivel a mérgező anyag újra visszakerül a táplálékláncba.

2021-től a kisebb lélekszámú falvakban, így az Göncruszkán is elérhetővé válik a pénzügyi kötelezettségvállalás nélküli (ingyenes) rendszer.

Az 1 db 240 literes, sárga matricával ellátott gyűjtőedény már kihelyezésre került a helyi Önkormányzati Szociális Konyha udvarán, a Petőfi u. 6. szám alatt.

Kérjük a Lakosságot, környezetünk védelme érdekében vegye igénybe az ingyenes szolgáltatást!

Göncruszka Község Önkormányzata

Ez a bejegyzés ezen a napon született: kedd, február 16th, 2021 11:50 órakor, és ebben a kategóriában található: Felhívások, Hírek, Közigazgatási információk. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.