MIÉRT ÉPPEN GÖNCRUSZKA?

Miért érdemes Göncruszkára látogatni, kirándulni, miért érdemes ideköltözni???

Azért, mert a környékben rejlő természeti értékek száma szinte határtalan….

…….mert különlegesen tiszta a levegő……mert gyönyörű a környezet…..mert sok szép régi ház és műemlék található itt……mert rengeteget lehet túrázni, hisz 10 km-es körön belül találunk itt 600-700 méteres hegyeket, erdőket, patakokat, folyót, tavakat, völgyet és dombot, sík vidéket és meredek hegyoldalakat, sok szép fát és virágot, még a faluban is, és sok gyönyörű madarat.

….mert lehet vadászni és horgászni, madarakat lesni, gyógynövényeket gyűjteni, őzeket, szarvasokat látni.

Jól tele lehet szívni tüdőnket azzal a friss levegővel, ami csak itt olyan különlegesen tiszta.

Miért? ….mert a hegyi falvakkal ellentétben nem „borul ránk” a hegy, nem vagyunk beszorítva két hegyoldal közé…..mert Göncruszka egy hegyvonulat és egy nagy völgy között van, amelynek másik végén a Cserehát dombjai állnak.

Így abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy mindig mozog a levegő, gyakran fúj a szél. Az itt lakók tréfásan szokták is mondogatni „ha Kassán leejtenek egy papírt, az Göncruszkán esik le”

Ha néha napján (nagyon ritkán) le is száll a köd, az állandó légmozgás (lágy, simogató szellő), egy óra alatt kifújja innen. Ezért is érzik az asztmások és más légúti betegségekben szenvedők olyan jól itt magukat.

Borsóhegy az állomásról nézve

 

Vannak szintkülönbségek, de falunk több, mint egy kilométerre van a Borsóhegytől és két kilométerre a Hernád folyótól! Itt nem fordul elő az, hogy az ember kilép a házból és pár lépésre a hegyoldalba ütközik.

Ennek köszönhetően, még az idősek és betegek is könnyen tudnak mozogni, sétálni, akár túrázni is. A folyó közel van horgászáshoz és fürdéshez (a falu határában csörgedező kis patak még közelebb, a gyerekek kedvenc fürdőhelye egész nyáron), hacsak nincs olyan nagy árvíz, szúnyog is alig van!

A falu határában folyó kis patak

De nézzük Ruszka szépségeit egyenként!

Mindjárt, ha Vilmány felől közelíti meg a falut az ember, meglátja a két települést összekötő nagyrészt egyenes út mentén a régi fasort! Mintha egy kastélyparkot közelítene meg az ember. A fák ágai már átívelnek az út felett. Összel, a sárga levelek szemet gyönyörködtető szőnyeget alkotnak az út két szélén. Az út két kőhídon át vezet Göncruszkába.

Fasor Vilmány és Göncruszka között

Akik szeretik a madarakat, rögtön álljanak is meg a települést jelző táblánál! Pár méterre onnan ugyanis egy sas fészkel a régi tsz telep mellett álló fasor egyik fáján. Göncruszka és Gönc között is folytatódik a gyönyörű fasor.

Aki Göncruszkára látogat, hamar észreveszi, mennyire szeretik az itt lakók a természetet. Rengeteg fa, bokor és virág van ültetve az udvarokon és a kertekben. A közterületek, a templomkertek, valamint a temetőkert  gondozásáról a helyi önkormányzat napi szinten gondoskodik.

 

Külön ki kell emelni a barackot!

Gönci kajszibarack

 

Gönci baracknak hívják a fát, pedig „tősgyökeres ruszkai”! Az első telepítés az 1960-as években a Borsóhegy nyugati lejtőjénél volt még a göncruszkai Dobó István MGTSz idején több, mint 400 hektáron.

A művelést, a szedést, a válogatást, a csomagolást a tsz dolgozói végezték, innen szállították a magyar és külföldi konzervgyárakba további feldolgozásra.

Akkor épült a  hegyre vezető aszfaltos út is, a pálinkafőzde is, amely ma is nagyon magas technikai és szakmai színvonalat képvisel. Ez utóbbi Göncruszka külterületén található.

Gonczi Barack Palinka védjegye

Itt főzik, és csak itt, a „gönczi”  védjeggyel ellátott barackpálinkát. A barack mellett málnát és szedret is termelnek itt nagy területen, biotermesztéssel. Helyben vásárolható a barack mellett, szederből  szilvából is készül pálinka.

Mitől szép még Göncruszka?

Az Árpád-kori református templomtól, melynek kőfallal körülzárt udvarán pár régi síremlék ( több száz éves is) és sok szép öreg fa áll.

Nem messze onnan a katolikus templomot találjuk, amely a 19. században épült.

A faluban két kastély található: a Bárczay-Patay, amely nemrég lett felújítva, és most közösségi házként üzemel, a kassai Thália színház színészei próbálnak itt rendszeresen, akik közül már többen választották Göncruszkát állandó tartózkodási helyüknek és innen járnak át Kassára dolgozni.

Említésre méltó a Kornis-Kazinczy kúria. A Kornis család ezen kívűl építtetett egy kápolnát, alá pedig egy kriptát, ahol  Kornisok, Krajnyikok, Kazinczyak is fekszenek. A kápolna udvarán is vannak síremlékek, valamint pár lépésre áll egy büszke vadgesztenye fasor.

Mindezekről, és más történelmi értékről a honlap “Történelmi értékeink” című menüpontjában lehet bővebben olvasni.

Látkép a vasútállomás felől, háttérben a Cserehát

Érdemes ki-, azaz felmenni a vasútállomáshoz, ott ugyanis egy nagy fennsík található szépen megművelt földekkel, egerészölyvekkel, gatyás ölyvekkel, búbos pacsirtákkal, hatalmas égbolttal, és az egész nyugat-zempléni hegyvonulat magas hegyeivel. Ha megfordulunk, a távolban a Cserehát dombjait láthatjuk, illetve Szlovákia hegyeit, sőt, akár a Kis-Tátráig is elláthatunk.

A felvezető út sem nélkülöz szépségeket! Egy nagyobb homokfalban sok kis madár odú van, ahol a rendkívül látványos, színes gyurgyalagok fészkelnek nagy számban.

Milyen madarak figyelhetők meg még Göncruszkán? A kérdés így helyes, hiszen nem kell az erdőbe mennünk madárcsicsergésért. Ezek a madarak a fejünk felett repülnek, a kertekben eszegetnek, az udvarokon énekelnek, és az út menti fákon is nyüzsögnek.

Szintén a teljesség igénye nélkül: egerészölyv, gatyás ölyv, vetési varjú, dolmányos varjú, csóka, szarka, szajkó (mátyásmadár), sárgarigó, feketerigó, barázdabillegető, gyurgyalag, fehér gólya, házi veréb, mezei veréb, széncinege, kék cinege, tengelic, kenderike, búbos pacsirta, búbos banka, seregély, házi rozsdafarkú, füsti fecske, molnárfecske, kis-, közép- és nagy fakopáncs, kakukk, macskabagoly, fácán, holló, vadkacsa, vadliba, daru.

Az állomáshoz vezető út jobb oldalán pedig nagy területű, magánkézben levő barackosokat láthatunk.

Az árnyékot adó fák

Érdekes látvány a lombokon átszűrődő napfény

Az útvonal kiváló hely egy túrázásra!

Innen könnyen elérhető a Borsóhegy, amely annak a Koszovóból haza érkező szlovák katonai repülőgépnek a  tragédiájára is emlékeztet, amely pár évvel ezelőtt ennek a hegynek ütközött. A helyszínen 42 kopjafa emlékezteti az odazarándoklót a tragédiára.

Az emlékhely Hejce településről közelíthető meg gyalogosan. Magyar és szlovák együttműködéssel Hejce  községben is épült egy emlékmű a katonai tragédia hőseinek márványba vésett neveivel.  Ezt a kiránduló a Katolikus Szeretetotthon épületével szemben találhatja meg.

Felújított ház új lakókkal

A Göncruszkára látogatóknak nem kell felpakolniuk hideg élelemmel, hiszen a településen négy élelmiszer-, illetve vegyesbolt is található (két Coop bolt és két magánkereskedés). Pékáruk, zöldség és gyümölcs, konzervek, felvágottak, húskészítmények, nyers hús, tej és tejtermékek, édességek és üdítők meglehetősen széles választéka várja a vásárlókat.

Posta is működik itt, napi nyolc órában!  A szokásos postai szolgáltatásokon kívül mobiltelefon feltöltés, pénzátutalás és bankkártyás készpénzfelvétel is igénybe vehető.

A szórakozni vágyók nem maradnak hoppon, két szórakozóhely is van a falu központjában: vannak csapolt sörök, biliárd, csocsó, darts, játékgépek, fagylalt, zene, kerti rendezvények és sok minden más. Étterem helyben ugyan nincs, de 10 km-es körzetben három is van ( Vizsolyban, Telkibányán).

Meleg ételt, két fogásos ebédet akár egy napra is lehet rendelni az öregek napközi otthonában található konyhán, illetve egy országos catering cég is szállít akár egy napra is ebédet ide.

Jelenleg egy falusi vendégházunk van, a Bodza Vendégház  a Fő utcán, a ház előtti villanyoszlopon gólyafészekkel, gólyákkal, gyakori vadászni és horgászni szerető vendégekkel. (A vendégház honlapja megtekinthető az ajánlott linkek között.)

Mi található még a Göncruszka környéki falvakban, városokban, amit érdemes megnézni?

Nos a teljesség igénye nélkül: Vizsolyi Biblia, a gönci Biblia Múzeum, a gönci pálos kolostor romjai, a regéci vár, a Boldogkő vára, emellett kastélyok, műemlékek Hejcén, Vilmányban, Vizsolyban, Kékeden, Göncön (a huszita ház), Telkibányán.

Göncruszka télen is szép

A házat keresők figyelmébe ajánlom a helyi infrastruktúrát: áram, víz, gáz, telefon, kábeltévé, wifi és mobil széles sáv. Orvosi és fogorvosi ellátás biztosított az innen négy kilométerre fekvő Göncön. A  gönci Egészségházzal szemben található a gyógyszertár, a közelben mentőállomás is van. A húsz kilométerre fekvő Encsen több szakorvos és három gyógyszertár, plusz egy herbária is működik.

Göncruszkán is van orvosi rendelő, ide szerdán és pénteken jár ki orvos Göncről. Jó hír, hogy már majdnem kész egy vadonatúj, szép orvosi rendelő itt Göncruszkán. Göncön pedig nemsokára befejeződik a járóbeteg szakellátó intézmény építése.

A lakók és az idelátogatók biztonságáról a gönci rendőrőrs és az encsi rendőrkapitányság gondoskodik. Külön programot dolgoztak ki azok számára, akik csak időnként látogatnak el saját házukba, víkendházukba. A kormány intézkedéseinek köszönhetően pedig láthatóan több rendőr járőrözik a településen.

Göncruszkán nagy létszámú polgárőrség is működik, szorosan együttműködve a gönci rendőrökkel. A polgárőrség irodája a Polgármesteri Hivatallal szemben található.

Visszavárjuk a "piroskát"

Visszakaptuk a „piroskát”

A kormány ígérete szerint a Hidasnémeti-(Göncruszka)-Abaújszántó vonalon újraindították a vonatközlekedést. Ez nagyon jó, nem csak a helyieknek, de az idelátogatóknak is! Az ezen a vonalon járó “piroska” ugyanis egy különleges perspektívából mutatja be a táj szépségeit!

Nyári égbolt

A nyár folyamán sokszor látni azt, amit csak elvétve Magyarországon: tiszta kék eget! Olyan tiszta a levegő, hogy az ég teljesen kék, a napsütés pedig szikrázik ilyenkor! Egyszerűen ragyog minden, fű és fa, virág és bokor, a százéves épületek fala és a háztetők.

Nyári alkonyat

 

No és a csend! Az elcsendesülni vágyók óhaja itt teljesül! A hétköznapi  közepes forgalom zajától eltekintve, csendes a falu. Esténként pedig, amikor a Hold és a csillagok világítanak, a lágy szellő fújását csak a tücsök ciripelése és a baglyok rikkantásai kísérik.

Az oldal szerzője Nagyidai Attila(+)