Tavaszi zarándoklat Pannonhalmára

Pannonhalmi Apátság látképe

Képgaléria a zarándokútról

Fotó: Királyné Bártfai Valéria

A Pannonhalma-Győr zarándokútra két nagy buszt kellett rendelni, olyan nagy volt rá az érdeklődés. Hajnali négy órakor indultunk el Vizsolyból.
Első megállóhelyünk Pannonhalma volt, ahol ellátogattunk a Világörökség részét képező bencés apátságba. 996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. A Tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostor a fejedelmi alapítás szándéka szerint a középkori Európa kultúrájának keleti hídfőállása lett. Megtekintettük a bazilikát, a Boldogasszony kápolnát és a világhírű értékekkel rendelkező könyvtárat is.
Tovább utaztunk Győrbe, ahová megérkezvén először is megebédeltünk.
Délután a székesegyházban a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt imádkoztunk, szentmisét tartottunk. Tiszteletünket tettük Magyarország egyik kiemelkedően fontos nemzeti ereklyéje, – a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke, – a Szent László-herma előtt. Az ereklyetartóban őrzik szent királyunk szentté avatásakor kiemelt koponya- és csontereklyéit. Ebben a városban végezte szolgálatát Boldog Apor Vilmos püspök is, akit a II. világháború alatt hazánkat „felszabadító” szovjet katonák öltek meg, amikor a rá bízott nők védelmére kelt. Imádkoztunk és elhelyeztük koszorúnkat Boldog Apor Vilmos sírjánál.

Árvai Zoltán

plébános

@@@

 

Ez a bejegyzés ezen a napon született: szerda, május 29th, 2013 18:59 órakor, és ebben a kategóriában található: Egyházi Információk, Göncruszka, Képgaléria. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.