Katolikusok őszi zarándoklata

2011. október 8-án (Magyarok Nagyasszonya főünnepén) Árvai Zoltán plébános vezetésével buszos zarándoklaton vettek részt környékünk katolikus hívei (Göncruszkáról 13 személy).

A zarándoklat résztvevői
A zarándoklat résztvevői

A zarándoklat további képei (klikk)

Az 50 fős csoport első állomása Nyírcsászári volt, ahol megtekintették a Szent Pio atya tiszteletére – a világban elsőként – épített templomot.

Nyírbátorban, a minoriták szépen felújított templomában Babály András, helyi plébános szeretettel fogadta csoportunkat és ismertette a templom történetét. A templom igazi értékei: a fából faragott díszes oltárai, így a híres Passió (Krúcsay) – oltár is, amelynek világörökségi elfogadtatásán most fáradoznak.

Zoltán atya ebben a templomban mutatta be az ünnepnapi szentmiseáldozatot. Nyírbátor legújabb látványosságán, a várostörténeti sétányon át vezetett tovább a zarándokút.

A református templomról és a mellette álló híres fa harangtoronyról Tárnok Ferenc Attila lelkész adott rövid ismertetőt. Bevezetett a templom kriptájába, ahol a Báthori család tagjai békében nyugodnak. Majd egy különleges címer kiállítást mutatott meg, Makrai Zsuzsa nyírbátori zománcművész alkotásait.

A Hardi Csárdában elfogyasztott zarándok ebéd után csoportunk a Báthori Várkastélyban tett látogatást. Itt panoptikum mutatja be a középkori Magyarország históriájában oly fontos szerepet játszott család történetét.
A zarándoklat a görög katolikusok híres búcsújáró helyén, Máriapócson ért véget. A közelmúltban nemzeti szentéllyé lett kegytemplom dísze: a Mária-ikon, amely Szűz Máriát karjában a kis Jézussal ábrázolja (a kép csodálatos módon könnyezett).

A képeket és az információt Árvai Zoltán plébános atyától kaptuk.

Ez a bejegyzés ezen a napon született: szombat, október 29th, 2011 19:10 órakor, és ebben a kategóriában található: Egyházi Információk, Hírek, Képgaléria. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.