Iskolakezdés 2011.

Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola évnyitója

Oravecz Jánosné igazgatónő tájékoztatja a szülőket és a tanulókat

Oravecz Jánosné igazgatónő tájékoztatja a szülőket és a tanulókat

Képek az évnyitóról (klikk)

Mosolygós, csillogó szemű, barnára pirult gyermeki arcok előtt nyitotta meg kapuit a tanév első napján a hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola.

@

A 8 órakor kezdődő tanévnyitó tájékoztatón a szülők és tanulók megismerhették a tanítási évvel kapcsolatos legfontosabb információkat. Az intézmény igazgatójaként ismertettem a tantárgyfelosztást, s megosztottam a jelen lévőkkel azokat a tantestületi elképzeléseket, amelyek az iskolai élet színesebbé, tartalmasabbá, szórakoztatóbbá tételét szolgálják. Örömmel számoltam be arról a lehetőségről, amelyet a kistérségi oktatási szakemberek pályázatíró kedvének, elhivatottságának köszönhetünk: teljesen ingyenes úszásoktatás és erdei iskolai táborban való részvétel.

Ezt követően az osztályok saját kis birodalmukba vonultak, ahol tűz-és balesetvédelmi oktatásban részesültek. A délelőtt hátralévő részében az osztályfőnökök irányításával elvégezték a legfontosabb szervezési feladatokat. Minden gyermek átvehette a teljes tankönyvcsomagját, illetve a tanulók jelentős része az önkormányzatok iskolakezdési támogatásának köszönhetően füzetcsomagokat kapott. Az elsős gyermekek még apró ajándékban is részesültek: tornazsák és 12 színű színes ceruza készlettel igyekeztünk az első napi kis félelmek legyőzésében segíteni őket.

Amikor az utolsó tanuló is elhagyta az iskola területét, mi pedagógusok értékeltük az első tapasztalatokat, majd közösen ezt a kérdést fogalmaztuk meg: Meddig adatik meg, hogy a hivatásunk egyik csúcspontjaként újra és újra átélt “első napnak” örülhessünk?

Oravecz Jánosné

igazgató

A tájékoztatást  és a képeket ifj. Bártfai István, a hidasnémeti iskola pedagógusa küldte.

@

A „TÁLENTUM” Tehetséggondozó Általános Iskola képes beszámolója

 

Új elsősök a TÁLENTUMBAN

Új elsősök a TÁLENTUMBAN

Augusztus 28-án délelőtt 11 órakor a Református templomban Istentisztelet keretében nyitotta meg első tanévét a Göncruszkai Református Gyülekezet nonprofit Kft-je által fenntartott iskola.

Az alkalom közös hálaadó énekléssel, majd igehirdetéssel kezdődött. Az alapige Máté evangéliumából szólt a gyülekezethez:”Ti vagytok a föld sója…” Az igehirdető kiemelte, hogy Jézus kijelentésének első fele, ma különösen is megérinthet bennünket: Ti vagytok. Velünk számol az Isten Fia. Sokféle ember volt az első tanítványi közösségben is, halászok, vámszedők, különböző tapasztalatokkal, Isten bizalma mégis arra indítja őket, hogy együtt azzá legyenek, akik megélik és betöltik Uruk akaratát. Tudnak sóvá, világossággá, hegyen épített várossá lenni, cselekvő módon hatni tudnak a rájuk bízott világra. A lelkipásztor hálaadását fejezte mindazoknak, akik osztoznak a református gyülekezet küldetésében. Szülők, gyülekezeti tagok önkéntes munkája nyomán lett olyanná az iskola épülete, amelyre Göncruszka méltán lehet büszke. Elszármazottak, nagylelkű adakozók teremtették meg annak feltételeit, hogy ne csak az épület, hanem annak berendezése is tükrözze az összefogás erejét.

Az igehirdetést követően Bobokné Ákos Ágnes köszöntötte a gyermekeket és szüleiket az iskola nevében a reménység gyertyaszálának történetével, mely parányi fény fel tudja lobbantani a békességnek, szeretetnek, igazságnak lángjait. A Talentum iskola maga is egy ilyen kis reménysugár kíván lenni a térségben, ahogyan az itt tanuló gyermekek maguk is ilyen reménysugarak közösségünk számára.

A kötelező hangszeres- zene tanulás kapcsán, Dr. Beidek Adrienn a zene nevelésben, személyiségfejlődésben betöltött szereperéről beszélt röviden, kiemelve azokat a kutatásokat, melyek ma már egyértelműen bizonyítják, hogy a hangszereken játszó gyermekek, tanulmányaik más területén is jobban fejlődnek, probléma megoldó képességük kiemelkedik az átlagból. A tanárnő csütörtök délutánonként foglalkozik majd minden gyermekkel.

Urbán József polgármester megköszönte az együttműködést és a kitartást, mellyel az iskola beindításán munkálkodók példát mutattak, Göncruszka jövőjét ezzel a szemlélettel lehet tovább építeni.

A köszöntők után megható volt, ahogy az Úrasztalánál a kisdiákok felöltötték az iskolaköpenyt, mely az összetartozást, a közös utat és egymás számontartását jelképezi.

 

Első nap a TÁLENTUM-ban

Első nap a TÁLENTUM-ban

Készül a vizesblokk is a Tálentumban (klikk)

Fotók a szerző archívumából

Az Istentiszteletet követően a gyermekek szüleikkel együtt az iskola épületébe vonultak át, ahol mindenki átvehette tankönyveit.

A Göncruszkai Református Gyülekezet életében történelmi pillanat volt ez a nap, hisz több, mint 60 év után kapcsolódhat be újra az oktatás-nevelés feladatába a gyülekezet.

Sohajda Levente

lelkipásztor

Ha az évnyitó istentiszteletről valaki készített képeket, kérjük juttassa el a honlap szerkesztőjének.

 

A megújult bejárat

A megújult bejárat

Fotó: szerkesztő

 

 


 

 

 

 

 

Ez a bejegyzés ezen a napon született: szombat, szeptember 3rd, 2011 11:44 órakor, és ebben a kategóriában található: Hírek, Képgaléria, Oktatás, Talentum. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.