Továbbra is megmentőket keres a kovácsműhely!!!!!

 

Tisztelt Göncruszkaiak, Érdeklődők!


Valamennyien találkoztunk már a Fő út 60. szám alatti, helyi védelem alatt álló

„volt kovácsműhely”

kora tavasszal megrokkant épületének látványával.

 

A jelenlegi állapot

A jelenlegi állapot

További képek (klikk)

Régebbi képek (klikk)

A több mint 100 éves építmény falunk egyik építészeti értéke, melyet oldalainak mesterséges megtámasztásával kellett védeni az összeomlástól, a teljes megsemmisüléstől.

 

Önkormányzatunk pályázatot nyújtott be az épület korhű felújítása céljából.

A Belügyminisztérium a támogatási kérelmet elutasította, mondván, hogy az nem kötelező önkormányzati feladat ellátását szolgálja.

 

Az épület az egykor volt hagyományos falusi közösség, népi élet „megmaradt” tanúja. Az önellátó földműves közösséget természetszerűleg szolgálták a közülük való kisiparosok, így az egyik legfontosabb, a kovács is.

A kovács készítette, igazította a vasszerszámokat, patkolta a lovakat. A kovácsműhelyben, ahol állandóan égett a tűz, meg-megálltak a földekről hazafelé tartók eszmét cserélni, társalogni.

A ruszkai kovácsműhely épülete tanúsítja, hogy hova való, ugyanazzal a szerkezettel készült, mint minden parasztház, vályogból. Formavilága rendkívül egyszerű, nem hivalkodó, arányai a célszerűséget és az egyszerűséget tükrözik, ez teszi nemessé.

Évszázadokon átívelő forma és anyag ez, így az épület születhetett akár a XVIII. vagy XX. században is. A vályog tulajdonsága, hogy földből születik és földdé lesz, ha „meghal”.

Ahogyan eltűnt a hagyományos népi élet, úgy tűnnek el épületei is. A múltjára büszke közösségnek, a falunak és az országnak is kötelessége megőrizni, megmenteni az épületet.

 

Mivel az Önkormányzatnak a helyreállításra nincs pénzügyi forrása, ezért a Képviselő-testület úgy határozott, hogy 

l a k o s s á g i   f ó r u m o t

tart az épület sorsáról.

Kérjük azokat, akiket érdekel az épület sorsa, vegyenek részt személyesen a  megbeszélésen, hogy meghallgathassuk ötleteiket, véleményeiket, javaslataikat.

Amennyiben személyes találkozóra nincs lehetőség, bármilyen nemű támogatási szándékát a HOZZÁSZÓLÁSOK rovatban is közzé teheti, vagyis a FÓRUM már itt kezdetét veszi.

Egyben az Önkormányzat várja azokat a pénzügyi, természetbeni felajánlásokat, melyek az építmény helyreállítását szolgálják, határon innen és túlról.

Amennyiben igény jelentkezik, úgy a megfelelő banki számlaszámot is itt közzétesszük.

A

F Ó R U M

helyszíne:

Művelődési Ház, Göncruszka, Szabadság u. 2.

Időpont: 2011. július 19. (kedd du.: 15 óra)

 

Megjelenésükre számítva, tisztelettel:

Urbán József

polgármester

###

 

Ez a bejegyzés ezen a napon született: kedd, július 5th, 2011 17:13 órakor, és ebben a kategóriában található: Felhívások, Hírek, Képgaléria, Közigazgatási információk. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.