Hírmorzsák Hidasnémetiből, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola életéből

Tisztelettel és örömmel köszöntöm a tisztelt érdeklődőket abból az alkalomból, hogy beszámolhatok néhány érdekességről, melyek gyermekeink minden napi iskolai életét megszínesítik.

***

ÚJ KÉPEK ÉRKEZTEK!

Az alsósok tojáskereső versenye a hidasi iskolában

Az alsósok tojáskereső versenye a hidasi iskolában

A többi kép innen elérhető (klikk)

***

Bűnmegelőzési nap

Bűnmegelőzési nap

A többi kép megtekinthető itt (klikk)

Az ún. iskolarendőr program olyan nevelési lehetőséget jelenthet egy iskola pedagógiai programjában, amely újszerű és színes elemekkel gazdagíthatja az iskolai nevelőmunkát.

Ennek szellemében, iskolánk – éves munkatervének megfelelően – bűnmegelőzési napokat rendezett. Rendhagyó órák keretében mind az alsó, mind a felső tagozatos osztályokban az Encsi rendőrkapitányság két tisztje tette „emberközelivé” a rendőri tevékenységet, hívta fel a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

Gyermekeink úgy élhettek át élményteli pillanatokat, hogy közben az élet árnyékos oldalába is betekintést nyerhettek.

Petró Istvánné mk. vezető

***

A hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, névadójának tiszteletére programsorozatot tervez. Gyermekek és felnőttek együtt tisztelegnek a nagyságos fejedelem történelmi nagysága előtt.

A Göncruszkáról idejáró tanulók is megkapták az első „Rákóczis” nyakkendőjüket.

A Göncruszkáról idejáró tanulók is megkapták az első „Rákóczis” nyakkendőjüket.

A többi kép megtekinthető itt (klikk)

2011. 03. 25. Különleges „munkanap” volt iskolánk életében, hiszen a név kötelez. Mégpedig kedves kötelességet ró valamennyi tanulóra és pedagógusra egyaránt. A Rákóczi Emlékév alkalmából olyan programok megszervezését, melyek méltóak a nagyságos fejedelem történelmi jelentőségéhez.

A fent megjelölt időpontban, az évek óta tartó hagyományoknak megfelelően, diák-önkormányzati nap keretében zajlottak az események. Az ünnepélyes megnyitót az első osztályosok „avatása” követte, hiszen átvehették a lassan ballagni készülő 8. osztályosoktól az iskolai nyakkendőt.

Ezt az eseményt még meghatóbbá tette, hogy a Göncruszkáról idejáró tanulók is megkapták az első „Rákóczis” nyakkendőjüket.

A jelenlévők ekkor tekinthették meg az előzetesen meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokat is. Majd a Rákóczi-emlékfal megkoszorúzása következett, melynek emelkedett hangulatát tárogató muzsika fokozta.

A nap hátralévő részében az alsós és felsős korcsoportokra más-más feladatok vártak. A felsősök Mikes Kelemen olvasási versenyen, Rákóczi koráról szóló műveltségi vetélkedőn mérhették össze tudásukat. Kézügyességüket és fantáziájukat egy vár megtervezésével és elkészítésével tehették próbára. A kicsik különleges technikák alkalmazásával Rákóczi-címert készítettek, mézes kalácsot díszítettek. A táncház lehetőséget adott valamennyi gyermeknek a verseny okozta feszültségek levezetésére, s kellemes időtöltésre, míg a zsűri meghozta döntését.

A sok-sok mosolygó arc, lelkes tekintet okot ad a reményre, hogy az Abaúj- Hegyközi Kistérség valamennyi iskolájából és a buzitai testvériskolából érkezett tanulók és kollégák is lélekemelő élményekkel térhettek haza saját iskolájukba és a szülői házba.

További terveink: iskolai kirándulás keretében Rákóczi emlékhelyek meglátogatása, koszorúzás a kassai sírhelynél, s hogy jól sáfárkodjunk civil partneri kapcsolatainkkal, egy kora őszi konferencia megrendezését tervezzük felnőttek számára.
A példakép egy gyermek életében, személyiségének alakításában fontos momentum lehet. S hogy kit választ követhető példának? Ez rajtunk, felnőtteken, így a pedagógusokon is múlik.

Oravecz Jánosné igazgató

***

Április 1. „Bolondok napja” – sok iskola életében „fordított nap.”

Az egyik „kis tanító néni" magyaráz

Az egyik „kis tanító néni" magyaráz

A többi kép megtekinthető itt (klikk)

A mi iskolánkban 8. osztályos „kis tanító nénik és tanító bácsik” tartották aznap az órákat. Igazgató néni jelképesen átadta reggel az iskola kulcsát, s tanáraink vigyázó tekintete mellett zajlott minden a maga útján. Miért is van egy esztendőben csak egy április elseje???

Király Martina 4. osztály

***

Rendhagyó irodalom óra a tornateremben

Rendhagyó irodalom óra a tornateremben

A többi kép megtekinthető itt (klikk)

A hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a túlélésért küzdve sem feledkezünk meg alapvető kötelességünkről, az élményszerű ismeretszerzési lehetőségek biztosításáról.

Ennek szellemében az idén a Költészet napi megemlékezést Kövesdi Szabó Mária és Pólos Árpád, a kassai Thália Színház művészei közreműködésével rendeztük meg. József Attila élete, költészetének máig ható üzenete így művészi szintű, s mély érzéseket érintő előadásban jutott el felső tagozatos tanítványainkig.

Így szeretnénk fokozni azt a pozitív hatást, mely érvényesülhet az irodalom, ezen belül a versszeretet révén a gyermeki lelkekben.

Gömöri Györgyi tanárnő

***

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

A többi alkotás itt tekinthető meg (klikk)

A hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és nevelőtestülete Istentől áldott, békés Húsvétot kíván minden kedves hírolvasónak, valamennyi szülőnek, érdeklődőnek.

Oravecz Jánosné igazgató

***

Az idő rövidsége miatt ezúton is értesítjük a kedves édesanyákat, nagymamákat, hogy alsó tagozatos tanítványaink, és az iskolai kórus Anyák napi köszöntő műsorral szeretne kedveskedni tisztelt mindannyiuknak.

Az ünnepi köszöntő időpontja: 2011. május 9.  16 óra

Helye: iskolai tornaterem

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Novák Józsefné

alsós mk. vezető

A bejegyzéshez tartozó szöveget és az  albumok képeit ifj.Bártfai István, a hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Ált. Iskola pedagógusa  juttatta el honlapunk részére. Köszönjük.

***

Ez a bejegyzés ezen a napon született: szerda, április 20th, 2011 15:20 órakor, és ebben a kategóriában található: Hírek, Képgaléria, Oktatás. A kommentek az RSS 2.0 feed-en keresztül is követhetők. Hagyhat kommentet is.